Boende och hem

Självständighetsprocessen innebär ofta flyttning till eget hem, bort från barndomshemmet. Utöver många praktiska arrangemang medför flyttningen också mångahanda tankar och känslor som behöver beaktas och bearbetas. Det egna hemmet doftar och låter annorlunda, och tidvis kan ensamheten överraska och belasta. Det nya hemmet kan skapas på egen hand eller tillsammans med någon annan, eller t.om. utgöra en del av ett boendekollektiv.

Vad behöver jag tänka på, när jag vill flytta till ett eget hem? Varifrån får jag hemförsäkring? Måste jag bo ensam?

Fokuserad tonårig flicka för hipster som håller ögonen på bärbara datorn och sitter på golv

Informationskällor

Städer och kommuner erbjuder ett varierande urval av hyresbostäder. Via följande webbplatser nås såväl privatpersoners, företags som stiftelsers utbud av hyresbostäder i hela Finland:     

https://www.vuokraovi.com/  (Tillgänglig på finska/engelska)  

https://kas.fi/  (Tillgänglig bara på finska)  

https://lumo.fi/  (Tillgänglig på finska/engelska)  

https://asunnot.oikotie.fi/vuokrattavat-asunnot  (Tillgänglig bara på finska)  

https://www.realiaasuntovuokraus.fi/ (Helsingfors, Esbo, Vanda, Tammerfors, Uleåborg, tillgänglig på finska/engelska)    

Soa.fi ( Suomen opiskelija-asunnot ) erbjuder allmän information om boende för studerande, tyvärr endast på finska och engelska. Via sidan kan göras ansökningar om studiebostad på ett flertal orter. HOAS Hem för studeranden erbjuder allmän information om boende för studerande. Via sidan kan göras ansökningar om studiebostad på orter i huvudstadsregionen.

Konsumentförbundet erbjuder svenskspråkig information i anslutning till hyresboende. 

FRK erbjuder stöd för ungdomar via de ungas skyddshus antingen som diskussioner via webben eller på plats i s.k. skyddshus på fem orter i Finland. Verksamheten genomsyras av “Det finns alltid någonting man kan göra”-devisen. Vid skyddshemmen kan ordnas tillfälligt boende om situationen kräver. Information om skyddshemmen finns på sex olika språk: finska, svenska, engelska, ryska, somaliska och arbaiska.  

Infofinland.fi är en hemsida som erbjuder boende i Finland på 12 olika språk, varav ett är på svenska. Informationen är riktad för allmänheten och inte specifikt ungdomarna, men innehåller t.ex. information om studentbostäder.